Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Domy wypoczynkowe dla rodzin / Chybik + Kristof Associated Architects

1 miesiąc ago

358 words

Dzięki uprzejmości Chybik + Kristof Associated Architects Domki rekreacyjne pod Bratysławą, zaprojektowane przez Chybik + Kristof Associated Architects, oferują możliwość stałego rozliczenia.
Projekt ma na celu stworzenie dzielnicy mieszkalnej wysokiej jakości o bezpośrednim kontakcie z powierzchnią wody.
Ponadto znaczna liczba domów znajduje się w obszarze starożytnego lasu łęgowego w korycie Dunaju.
Główną dewizą projektu jest stworzenie przestrzeni do życia w kontakcie z naturą, życie z linkiem do oryginalnej fauny i flory.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Stosunkowo małe paczki są wizualnie połączone bogatą roślinnością i wieloma wysokimi drzewami.
Odpowiednie osiedla są oddzielone od siebie tylko niskim murem, który wyraźnie określa granicę, ale nie psuje wrażenia dzikiej przyrody.
Poszczególne domy można wtedy postrzegać jako czyste plamy w zieleni.
Są zaprojektowane, aby być miejscem do życia w środku natury, dosłownie na granicy między powierzchnią wody a parkiem.
Dzięki uprzejmości Chybik + Kristof Associated Architects W odniesieniu do małej powierzchni domów (nieco mniejszej niż 120 m2) postanowiliśmy zastosować prostą formę, która jednak pokazuje sam obiekt na dobrą korzyść.
W ten sposób nawet tak mały dom może mieć reprezentacyjną przestrzeń salonu, wspaniały widok na otoczenie i tarasy zarówno na piętrze, jak i na parterze.
plan terenu Dom położony jest w gęstej i bogatej roślinności.
Duży nacisk kładziemy na precyzję przy wyborze gatunku i przy sadzeniu ogrodu.
W ten sposób ogród może działać praktycznie bezobsługowo przez cały rok.
Gatunki roślin rosną do różnych wysokości, a ich naprzemienność powoduje gradację, głównie podczas patrzenia z domu do ogrodu.
Cały ogród jest uzupełniony ciągłym widokiem na powierzchnię wody.
W celu bezpośredniego kontaktu ludzi z wodą wprowadza się pomost połączony z domem.
elewacja Architekci: Chybik + Kristof Associated Architects Lokalizacja: Bratysława, Słowacja Zespół projektu: Ondřej Chybík, Michał Krištof, Josef Chybík, Milan Domkář, Martin Šafář, Pavel Steuer Architekt krajobrazu: Tomáš Babka Wizualizacja: Miss3.cz Powierzchnia: 1800 m2 (15 × 120 m2) Rok: 2011
[więcej w: inhibitor korozji, drzwi mroźnicze, Paletyzatory ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi mroźnicze inhibitor korozji Paletyzatory