Skip to content

Architektura 21szego wieku : Dickinson College Kline Sports Facility Proposal / Spillman Farmer Architekci

1 miesiąc ago

767 words

Spillman Farmer Architects.
propozycja dla Dickinson College Kline Sports Facility korzysta z istniejących funkcji, starając się wprowadzić większą przejrzystość i łączność, jak również zapewnić trwałość budynku.
Nowy trzypoziomowy dodatek przekształca Kline Center w dynamiczną bramę kampusu, budynek markizy z odważną dzienną i nocną obecnością.
Dodatek znajduje się po wschodniej stronie istniejącego budynku, docierając na wschód do Cherry Street i na południe do High Street i zintegrowany z istniejącą topografią.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Istniejące Dickinson College Kline Center to odważna, ale mało inspirująca struktura użytkowa, budowana ekonomicznie i dobrze stosowana przez lata.
Późniejszy dodatek do budynku jest podobnie utylitarny i równie mało inspirujący.
Podobnie jak wiele gimnazjonów i obiektów sportowych z rocznika, wykończenie Kline jest bardziej imponujące niż zaproszenie, a jego wnętrze ma ograniczone światło dzienne i słabą akustykę.
W placówce brakuje też miejsca spotkań i spotkań towarzyskich, straconej okazji do wciągania studentów i tworzenia dynamicznego kampusu.
Wraz z tymi wyzwaniami pojawia się wiele istotnych cech budynku, w tym korytarz centralny definiujący przestrzeń i sposób, w jaki ten korytarz i sama konstrukcja są zgodne z Biddle Field.
Podejście budynku do zarządzania wodą deszczową (podobnie jak w podstawowym domu kąpielowym Trenton w Louis Kahn) również jest intrygujące i wymaga dalszych rozważań.
widok zachodniej fasady na ulicę W nowym dodatku na północnym skrzydle.
oferuje mniejsze korty o rozmiarach zgodnych z przepisami na niższym poziomie, z obszarami widokowymi na poziomie głównym.
Południowe skrzydło.
oferuje trening siłowy i wielofunkcyjne studia na niższym poziomie; bar z sokami i.
zobaczyć i być widzianym.
gromadzenie miejsc i główne wejście na głównym poziomie; i obszary cardio na górnym / antresolowym poziomie.
Widok wnętrza W południowej fasadzie budynku, wzdłuż High Street, pojawia się nowa interwencja krajobrazowa z żywą zieloną ścianą, wizualnie delikatną strukturą zakotwiczoną w monolitycznych monolitach, które razem przyciągają spojrzenia wzdłuż Kline Center, a następnie na Biddle Field.
Ta zielona ściana pełni funkcję filtra klimatycznego: letnie liście tworzą cieniowanie i chłodzą południową fasadę, a także przestrzeń międzywęzłową stworzoną przez interwencję.
(Przestrzeń międzywęzłowa stwarza nawet możliwość doprowadzenia zimnego powietrza do budynku przez sprawne okna.) Jesienią zielona ściana zapewni atrakcyjną zmianę koloru, a zimą, gdy liście odpadną, zimowe słońce będzie ciepło i dodatkowo oświetlić budynek.
szczegółowy plan Koncepcje przejrzystości i połączeń Dodatek jest starannie zintegrowany z istniejącym głównym wejściem i istniejącym centralnym korytarzem, aby uzyskać bezpośrednią i przejrzystą sekwencję wprowadzania.
Istniejący korytarz jest rozszerzany poprzez nowy dodatek na poziomie głównym, aby utworzyć centralny kręgosłup aktywowany przez elementy programu z dostępem do basenu i boiska do koszykówki.
Szklane ściany osłonowe i świetliki sprawiają, że światło dzienne dociera do budynku i wprowadza dramatyczną przejrzystość, wzmacniając łączność: fizyczne i wizualne połączenia wewnątrz i na zewnątrz oraz pomiędzy różnymi pomieszczeniami w obiekcie.
Ta przejrzystość zapewnia przechodniom dynamiczne widoki w budynku i zapewnia widoki dla mieszkańców, czyniąc obiekt bardziej atrakcyjnym, a doświadczenie użytkownika przyjemniejszym.
Dla personelu obiektu ta wewnętrzna łączność umożliwia monitorowanie każdego obszaru aktywności z centralnego punktu odbioru lub pulpitu sterowniczego, zwiększając bezpieczeństwo i ochronę.
Zauważysz, że ta koncepcja proponuje usunięcie wcześniejszego dodatku do centrum zdrowia i fitnessu, który obecnie nie przyczynia się do jakości kampusu i tworzenia zielonej przestrzeni na północy wzdłuż Cherry Street.
Ten ruch ma również tę zaletę, że rozszerza czworobok kampusu zarysowany w planie głównym Kolegium i lepiej łączy zarówno Centrum Kline, jak i jego nowy dodatek do kampusu.
Zrównoważony układ słoneczny Zrównoważone funkcje zostały tutaj wyraźnie podkreślone.
Najbardziej widoczny jest być może zielony dach zaprojektowany do tego obiektu.
Kolejnym elementem jest wewnętrzny system wentylacji zewnętrznej, inspirowany kopcami termitów Zimbabwe, zintegrowany ze ścianą wspinaczkową obiektu.
Termity w Zimbabwe utrzymują wewnętrzną temperaturę swoich wierzchowców dokładnie na poziomie 87 stopni Fahrenheita, którą osiągają poprzez regulację prądów konwekcyjnych w kopcach w ciągu dnia.
Powietrze jest zasysane w dolnej części kopca i przez kanał do szczytu kopca termitów przez pasywną wentylację.
W odrobinie biomimikry, nowy dodatek posiada własny kopiec termitów.
Struktura .
[przypisy: obróbka miedzi, ekrany bezszwowe, magnesy ferrytowe ]

Powiązane tematy z artykułem: ekrany bezszwowe magnesy ferrytowe obróbka miedzi